Friday, 3 March 2017

Apa Anda Perlu Buat Selepas Kemalangan? Jangan Tertipu Dengan Janji Nak Selesaikan Sendiri


Korang pernah eksiden tak? Apa yang korang buat? Settle sesama sendiri atau claim insurans?

First thing first Kak Jaz nasihatkan korang buat report dulu. Kalau kata nak settle sesama sendiri pun better buat report.

Kenapa?

Ni haaa Kak Jaz nak cerita pengalaman sendiri eksiden 2 minggu lepas. Kena buat pengajaran sungguh la. Tak pasal-psaal terbang duit. Kak Jaz yang drive masa tu sebab husband sakit kaki akibat muscle pain and stress.



report polis pasal kemalangan, denda report lambat, claim insurans lepas kemalangan, kemalangan ringan, cara report lepas kemalangan
Gambar google


Masa tu Kak Jaz nak masuk simpang. Sangat yakin lepas je dengan motor dan kereta yang datang daripada arah bertentangan. Dah masuk simpang tetiba nampak sebuah motor pun masuk simpang jugak dan tiba-tiba dia cross depan kereta dan bang! Terlanggar bonet depan dan dia terseret.

Masa dia cross depan kereta tu Kak Jaz terus cakap "Kenapa dengan budak ni?". Seriously Kak Jaz pelik kenapa tiba-tiba dia cross depan kereta.

Tapi perkara dah jadi. Parking tepi dan terus pergi tempat adik motor ni. Dia pun terus bingkas bangun dan tanya "Kak tak nampak saya ke?"

I was like.... Nampak je, nampak awak masuk simpang dan cross depan kereta. Tapi malas nak panjangkan cerita.

Masa dia tengah tengok motor, dua penunggang motor yang lain datang dekat Kak Jaz dan bagitau "budak ni memang laju daripada tadi kak". Hurmm.. Takpelah. Katanya motornya brek patah.

Kami tengok keadaan dia. Ada sedikit luka di kaki, perut dan lengannya. Terseret camtu, mesti luka. Confirm. Orang kampung tolak motornya ke kedai depan dan kami terus bawa dia ke hospital.

Dah cuci luka, inject matikan kuman, masuk jumpa doktor dan doktor suruh x-ray. Okay Kak Jaz uruskan semua. Dalam masa dok tunggu dipanggil x-ray, parentsnya datang.

Si bapa tengok-tengok anak, terus datang jumpa kami dan tanya nak settle camana? Husband cakap tak kisah, nak report claim insurans pun takpe, boleh aje.

Long story cut short si bapa kata tak yah report. Small injury. Takde patah apa pun. Cuma luka seretan tu. Lawyer pun tak nak ambil kes camni,kecuali ada patah-patah. Jadi kami pun okay jelah. Nanti esoknya dia akan call untuk bincang.

Lepas dah settle kat hospital tu kami balik. Husband tanya gementar ke? Nak nangis? I said NO. Sebab Kak Jaz sangat yakin bila masuk simpang tu. I am very cool sepanjang urus adik tu kat hospital.

Esoknya kami tunggu call bapanya. None.

Lusanya dia call, tapi katanya dia sibuk. Tak sempat lagi nak access motor. Okay takpe. Take your time kata husband.

Dua hari lepas tu diam lagi. Kami berkira-kira juga nak bagi few hundreds, sebab luka dia tak teruk tapi pasti sakit badan. Terhempas gitu, terseret.. Pasti sakit. Kami faham. Tapi husband kata tunggu dulu.

Malam esoknya si bapa call lagi. Tup-tup kali ni kata nak buat claim insurans. Dapat juga seringgit dua katanya.

Kami agak marah.Ya,selepas bincang tak nak report tiba-tiba nak report pula. Selepas berhari-hari. Tapi kami malas nak serabutkan kepala.

Pagi esoknya kami tanya sana sini, semua nasihatkan settle sendiri. Tapi memandangkan diorang nak camtu gak, kami malas nak bertekak. So kami ke balai polis trafik berdekatan. Polis check tiada rekod. Pihak sana belum buat apa -apa report pun. Hish

Pegawai bertugas tanya cerita. Dah memang jadi salah Kak Jaz sebab nak masuk simpang. Camana pun akan jadi salah Kak Jaz. So dah kena denda kat situ RM300. Lewat report another RM300.

RM600! Camana pun kami akan kena RM600. Makanya pegawai bertugas nasihatkan tak yah report lagi. Sebab pihak sana tak report pun. Ntah-ntah tetiba dia kansel ke apa. Sedangkan kami dah kena RM600. So kami balik dulu.

Eksiden Isnin malam - 13 Februari 2017.
Panggilan pertama - 15 Februari 2017
Panggilan kedua nak claim insurans - 16 Februari 2017
Ke balai untuk report kali pertama - 17 Februari 2017

Lepas tu mereka diam je. Husband dah malas nak cerita dah. Banyak ragam katanya. Kita tunggu je game diorang. Kami pun dah dapatkan nasihat lawyer jugak.

Ahad 19 Februari 2017 pagi-pagi lagi si bapa call katanya nak pergi buat report. Orang ni la kan.Tak tau la nak kata apa... Pukul 8 pagi masa dia call tu.

Husband cerita apa yang bakal jadi. Husband refuse untuk bayar another RM300 sebab denda report lambat kerana itu berpunca daripada pihaknya, dan minta pihak mereka yang bayar. Sebenarnya ini nasihat kawan-kawan lawyer kami. Bukan kami yang tak nak report at the 1st place, tapi mereka yang tak nak. Jadi tak fair la kalau kami kena denda kat situ.

Katanya nak tanya lawyer dia dulu. Okaylah. Kami tunggu.

Tup-tup pukul 9 lebih call lagi minta kami ke balai polis. Mereka dah kat sana. Dah buat report. Nak kami ke sana on da spot. Haihla..

So kami ke sana. Si ibu pada adik ni terus cakap "Polis tanya napa kami tak report lagi?" Eh dia ni. Kami dah datang since Jumaat lagi. Agaknya suaminya tak cerita apa yang jadi.

Kalau korang kat tempat kami agak-agak apa korang jawab kat si ibu ni?

Pegawai bertugas yang kami jumpa senyum je. Pegawai yang sama. Tak banyak cerita beliau terus taip report. Geleng kepala je dia. Kami sengih jela. Heh heh. Tak make sense katanya. Rupanya family ini jumpa dengan pegawai lain awal tadi.

Dah siap report pegawai tanya mana kereta kami. Nak ambil gambar. Husband bawa masuk ke kawasan balai. Dua kali pegawai tersebut pusing keliling kereta. Mana yang rosaknya? Kak Jaz ketawa je. Nombor plat je yang patah, dan ada la calar kat bonet depan tu kesan geseran tu.

Tak puas hati pegawai tersebut. Pusing lagi kereta. Kami bagitau tu je tuan. Takde apa dah.

Beliau geleng kepala. Nak claim apa ni tanyanya? Mana la kami nak tau. Berapa sen boleh dapat ni? Entahla

Tunggu tunggu tunggu pegawai penyiasat keluar. Beliau tengok adik ni, kecederaannya. Tengok kereta kami. Pastu terus cakap "Nak claim apa ni? Patah takde apa pun. Saya bagi bincang dulu la. Kalau dah masuk dalam konfem percuma je awak bagi RM600 kat kerajaan Malaysia"

Ibunya terus menyampuk kata sepupunya yang sanggup dan kata boleh claim insurans. Pegawai balas kot-kot sebab nak ambik hati saudara mara maka cakap gitu. Tapi mereka berkeras jugak nak teruskan so go ahead la. Kami dah malas sebenarnya, sebab nampak tak nak toleransi.

"Takkan diorang nak bayar cam insurans boleh bayar" Kata si ibu. Husband Kak Jaz tengok je Kak Jaz. Kak Jaz sengih jela. Kerek ya? Elok-elok kami nak bagi pun terus kami tak nak bagi pape.

Kedua-dua pegawai geleng kepala. Kami sengih je. Hah hah

So anaknya dipanggil ke dalam untuk bagi statement. Lepas dia keluar, dok sekejap diorang datang tempat kami kata nak balik. Husband tak bukak mulut dah pasal denda lambat report RM300 tu. Katanya biar je. Orang camni memang takde toleransi. Biar je dia.

Kak Jaz diam je. Then it comes to my turn. Masuk la dalam bilik bagi statement. Masuk-masuk terus pegawai cakap orang ni jenis nak duit je ni. Kak Jaz senyum je. "Biarlah tuan. Panjang-panjang cerita pun buat sakit jiwa je. Lantak la dia" 

So long story cut short, settle semua report. Pegawai buat keluar resit dan kami bayar je. Malas nak panjangkan cerita dah.

"Lain kali kalau eksiden, sikit atau banyak salah atau tak datang je buat report untuk cover diri. Tengok ni tak pasal-pasal awak kena RM300 denda lambat report. Dia takpe bagi excuse sebab sakit walau tak warded pun"

Ha..gitulah pesanan pegawai penyiasat trafik ini. Moralnya? Jangan percaya mudah-mudah janji orang. Huhu

Ikat perut la kami the rest of the month. RM600 terbang melayang camtu je.

Pegawai penyiasat kata kira dah sette ni. Biar diorang yang uruskan selepas ini. Tak yah susahkan diri dah.

Okaylah. Biarlah mereka. Moga-moga berbaloi dengan apa yang bakal mereka dapat nanti

Sunday, 5 February 2017

Tips Pilih Pil Kalsium Yang Betul Supaya Ia Tidak Termendap Di Buah Pinggang

Susu merupakan sumber kalsium terbaik. Tapi ramai orang sebenarnya tak suka minum susu malah ada yang tak boleh minum susu. Ia dipanggil Lactose Intolerence.

Habis camana nak dapat kalsium kalau tak minum susu? Kang tak pasal-pasal kuku mudah patah, selalu kejang-kejang (tarik mengkarung), lenguh-lenguh badan dan sakit pinggang.

Atau sekarang ni memang awak tengah lenguh-lenguh badan dan sakit pinggang?

PILIH PIL KALSIUM LENGKAP DENGAN MAGNESIUM & VITAMIN D


Memandangkan awak tak suka susu, Kak Jaz cadangkan awak ambil dan jadikan Ostematrix sebagai kebiasaan dalam diet harian. Kenapa kena ambil Ostematrix dan bukan pil kalsium yang lain?

LENGKAP, SELAMAT dan BERKESAN.

Ini memang jaminan Shaklee tau. Apa maksud lengkap di sini?

Awak pernah dengar tak kerisauan orang ramai kalau terlebih kalsium atau bila makan pil kalsium ia boleh termendap di buah pinggang? Memang ada kemungkinan jadi tau. Sebabnya kalsium tidak diserap sepenuhnya oleh tulang, gigi, saraf, tisu dalam badan kita.

Nak pastikan kalsium ini diserap seoptimanya, awak kena makan Vitamin D pula. Ia membantu membawa dan menyerap kalsium pada tempat sepatutnya.

Dah jadi 2 kerja pulak kan? Sebab tu Kak Jaz cadangkan ambil Ostematrix je. Ia dah cukup lengkap dengan kalsium, vitamin D, magnesium, boron, manganes, zinc, fosforus dan kuprum. Lengkap dan seimbang untuk proses penyerapan terbaik.

Sebiji Ostematrix membekalkan 250mg kalsium. Jadi kita disarankan makan 4 biji Ostematrix untuk melengkapkan keperluan 1000mg kalsium sehari.

Mudah dan selamat.


Kalsium, Magnesium, Ostematrix, Pil Kalsium, Vitamin D, Tablet Kalsium, Set Hamil Shaklee, Kesan Kekurangan Vitamin D, Set Pantang Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Tanda Kurang Kalsium


Sebotol Ostematrix hanya berharga RM61 sahaja. Sangat murah dan terlebih berbaloi dengan manfaat yang bakal awak dapat.




Anda boleh klik di link ini untuk beli 


Klik-klik dan boleh terus beli. Atau anda juga boleh whatsapp Kak Jaz untuk urusan pembelian dan pertanyaan.

Jangan lambat-lambat tau. Jangan tunggu sakit-sakit badan dulu baru nak makan kalsium. Kesian tulang kita yang kerja tanpa henti :)


011-1611 1619
ID : 1070931

Tuesday, 17 January 2017

Nak Cantik Tapi Akhirnya Merana Akibat Salah Pilih Produk

Takut bila tengok kerosakan kulit yang sentiasa dipaparkan di media gara-gara salah guna produk untuk kulit. Nak cantik tapi akhirnya badan yang merana.




Satu yang Kak Jaz nak pesan pada kawan-kawan, IKLAN PRODUK YANG KELUAR DI KACA TV KITA TIDAK BERMAKNA IA SELAMAT. Stesen TV hanya mengiklankannya semata-mata.

Yang selalu diwarwarkan ialah penggunaan MERKURI dalam produk pemutih kulit. Bahaya merkuri ini ialah ia boleh memberi kesan buruk pada organ pencernaan dan ginjal.

HIDROKINON juga biasanya terdapat dalam produk untuk memutihkan kulit. Kesannya wajah jadi berpigmentasi,ruam dan boleh membawa kepada KANSER KULIT.

BENZOYL PEROXYDE selalu terdapat dalam produk untuk JERAWAT. Kesan terburuk yang boleh terjadi ialah merosakkan DNA dan sel badan.


pengedar shaklee kota bharu


Habis tu, kalau semuanya berbahaya, PRODUK APA YANG SELAMAT?

Pilih dan cari produk yang organik dan semulajadi. Google dulu info-info berkenaan produk yang kita nak gunakan. Pasti banyak review di internet. Boleh baca dipautan-pautan Cawangan Penguatkuasa Farmasi juga.

Kak Jaz personally sangat jatuh cinta dengan produk PENJAGAAN KULIT NUTRIWHITE & ENFUSELLE.


Skin care yang selamat
Set Lengkap Nutriwhite Shaklee


I used both, so memang tau apa rasanya. ENFUSELLE lebh elok untuk mereka yang ada masalah kulit berjerawat, berminyak. NUTRIWHITE pula untuk kulit normal.





KECANTIKAN SEMPURNA DIPEROLEH DARIPADA ALAM SEMULAJADI, DISEMPURNAKAN DENGAN SAINS. Ini janji Nutriwhite pada pengguna-penggunanya




Jika anda berminat untuk mendapatkan rangkaian penjagaan kulit yang selamat dan berkesan yang dibangunkan oleh saintis dan pakar-pakar penjagaan kulit, anda patut memilih Nutriwhite @ Enfuselle. 


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Distributor & Business Consultant

Monday, 16 January 2017

Berlama-lama Memetik Strawberi di Royal Farm Cameron Highland

FEBRUARY 2014

Dah almost 3 tahun percutian family ni. Tapi masih teringat-ingat. Sweet memories untuk diingati, kan?

Kami sekeluarga ke Cameron Highland pada February 2014. Kak Jaz drive dari Kajang bersama-sama Akram dan Aamily, che cik dan che su manakala mama dan aboh dari Kota Bharu dengan ayah li.


pengedar shaklee kota bharu


Satu family sepupu pun join sama gak. En suami drive sendirian keesokannya kerana ada kerja yang perlu diselesaikan sebelum itu.

Seronok sangat. Anak-anak yang paling happy. Suka sangat kalau boleh petik strawberi. Nak gunting sendiri, nak masuk dalam bekas sendiri.


pengedar shaklee pengkalan chepa


Seronok masuk ladang strawberi ini sebab takde minimum maximum orang yang boleh masuk. Ia tak kira perhead tapi kira berat strawberi je.


pengedar shaklee kota bharu


Ladang ini dimiliki oleh anak Melayu Kelantan. Seronoknya dok kutip strawberi kat sini selain daripada boleh je masuk seramai yang nak, ia juga takde limit masa. So anak-anak puas hati boleh berlama-lama nak pilih strawberi yang dikehendaki.




Nak travel jauh camni, dalam cuaca yang sedikit berbeza daripada tempat asal kita kena prepare sket, terutama untuk anak-anak. Baju kena sesuai, makanan kena sentiasa ada.

Well, ada rezeki boleh repeat lagi family vacation camni. Seronok dapat spend masa berehat sama-sama.

Tengok senyuman orang-orang tersayang memang menggembirakan hati kita







Jom besarkan tabung travel!


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Distributor & Business Consultant

Monday, 9 January 2017

Perisai Keluarga Untuk Elak Bakteria dan Toksin Dengan Nutrisi Semulajadi

Barisan askar yang mesti ada kat rumah kami




Mealshakes special untuk abang Ahmad Akram. Jatuh cinta dan terjebak dengan Shaklee sebab si bekas kuning ni la.

Dulu dia selalu sembelit teruk. Guling-guling nangis takleh berak. Picky eater yang amat jugak.

Mealshakes ada fiber, ada arabic gum (almanna), ada protein dan vitamin lengkap untuk tumbesaran anak.

Lama dah hilang segala bagai masalah sembelitnya. Tapi MS ni tetap jadi suplemen fevret dia. Multivitamin kan.

Oh ya, masa tempoh 'pantang' lepas bersunat last week, MS ni kawan baik dia. Ada zinc dalam ni yang saaaangat elok untuk proses penyembuhan.

HB dan Omega Guard - both fevret si kakak Adelia Aamily dan si adik Adleena Aesha. Kak Jaz bagi Omega Guard untuk kecerdasan minda. Tup-tup tengok eczemanya makin kurang dan terus hilang.

OG ni anti-inflammation. So sangat bagus untuk alahan dan tingkatkan imuniti badan sekaligus.

HB serves as krim ajaib. Kena gigit nyamuk, ruam, gatal, melepuh <- semua sapu HB. Eh, untuk sapu kat tumit jugak tau.

Nutriferon pula persediaan penting if ada yg demam atau selsema. Juga disebabkan Aesha dah 2 kali kena multiple urticaria, Kak Jaz pastikan Nutriferon ni bagi kat dia untuk boost immune system dia sendiri.

Vitamin C ni untuk encik suami Aidi Rusly. Actually dia xde vitamin fevret pun. Apa yang Kak Jaz bagi dia makan je. Tapi yang paling kerap dia makan SR Vitamin C ni la.

Asyik outstation, badan pun jadi lemah. So kena boost sket immune system badannya.

Korang protect family camana?