Monday, 17 April 2017

Mop Lantai Tanpa Perlu Bilas

Assalamualaikum wbt

Kak Jaz baru selesai mop satu rumah. Phuh! Lenguh jugak rasa tangan ni ha. Datang angin nak mengemop hari ni, habis semua tempat dimop. Berapa kali korang mop lantai rumah dalam seminggu?

Bila ada anak kecil, lantai yang bersih ni dah jadi satu kewajipan. Takdelah kata sepanjang masa berkilat tapi kena pastikan ia bersih.


Basic H, multipurpose cleaning, pembantu surirumah, pencuci serba guna, mop lantai, pencuci tingkap, cuci sayur, cuci kasut, mandian


Maklumlah, kejap-kejap diorang berguling atas lantai. Jenguk lagi sekali meniarap pula. Takkan kita sanggup nak tengok anak meniarap bermain atas lantai yang tak bersih kan? A big no la kan.

Dulu masa anak-anak dalam proses meniarap dan mengutip barang-barang, memang hampir setiap hari Kak Jaz mop lantai. Si adik meniarap dan mengeseot, si abang tukang sepahkan. Kadang air tumpah bagai, wajib la mop hari-hari.

Satu perkara yang buat kita tak berapa rajin nak mengemop - kena bilas lepas mop. Means kena buat 2 kali. Tambah jika ada anak kecik. Risau jugak dengan bahan dalam cecair pembersih tu. Nak-nak yang guna clorox, phuh!! Bahaya!

Kerja mengemop Kak Jaz sekarang mudah dah. Takde dah mop dan bilas sejak guna pencuci serba guna Basic H. Sangat mudah. Memang tak perlu bilas pun sebab takde bahan berbahaya dalam tu.

Kalau rendam buah dan sayur pun boleh guna Basic H, pastilah ia saangat selamat kan? Bukan takat selamat tapi pelbagai guna lagi.




Cam pagi ni bila Kak Jaz mop lantai. Kak Jaz masukkan 3-4 titik Basic H dalam spray. Lepas dah sapu lantai semua Kak Jaz terus spray atas lantai tu. lepas tu terus mop dengan mop yang dah sedikit lembap.

Masa dok spray lantai tu, lalu tepi langsir. Haa..langsir pun Kak Jaz spraykan. Tingkap pun sama. Bila dah pelbagai guna camni sangat la memudahkan kerja kita sebagai surirumah ni. Tak perlu nak guna 2-3 pencuci untuk kerja rumah yang berbeza.

Basic H ni takde bau wangi cam penyembur lain. Bau natural je. Ia merupakan ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa. So safe yet effective.

So mommies, kalau nak kerja rumah smooth je tanpa perlu buat kerja 2-3 kali, meh dapatkan sebotol Basic H ni yang pastinya tahan berbulan-bulan. Boleh wassap Kak Jaz untuk belian Basic H yang serbaguna ini ^_^

Sangat jimat
Sangat selamat
Sangat berkesan
Sangat mesra alam




Kak Jaz boleh dihubungi di;

011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Pengguna Basic H


*DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sunday, 16 April 2017

Tiada Beza Air Soya Dengan Soya ESP - Benarkah Ia Sama?

Kenapa ramai orang suka minum air soya? Sebab NATURAL? Sebab sedap? Atau sebab apa?

Kak Jaz ambil soya sebab nakkan PROTEIN. Sebab tu Kak Jaz hanya ambil SOY ESP. Dah kenal ESP, dah jatuh cinta dengan ESP memang jarang sangat dah minum air soya lain.


protein soya, soya non gmo, soya penyebab kanser, air soya, cervical incompetence, cervical cerclage, rahim lemah


Soya je pun. Mestilah sama. Kan?

Tak, ia nyata berbeza. Air soya dan PROTEIN soya itu berbeza.

Kalau kita nak kata soya tu sama, mungkin analogi yang sama kita boleh bandingkan dengan kereta juga.

Kancil dengan BMW - adakah sama sedangkan kedua-duanya adalah kereta?

Pasti jawapannya TIDAK. Dan ia jelas nyata memang berbeza.

So same goes to air soya biasa dan protein soya ESP. Ia boleh jadi berasal daripada kacang yang sama, tetapi PROSES penyediaannya menjadikan mereka berbeza. But then tak boleh nak kata sama juga sebab soya untuk ESP dikawal sangat ketat daripada benihnya lagi dibawah Identity Preserved Program (IPP)

Bagaimana nak buat air soya?

Basuh kacang soya, blend, tapis, REBUS ,tambah gula dan masak atas api yang panas. Kan?

Bagaimana pula nak hasilkan ESP?

Ia dibasuh dengan air bersuhu sejuk untuk mengekalkan ISOFLAVONES, GENISTEIN & DAIDZEN yang kritikal demi untuk bekalkan kita manfaat soya itu secara keseluruhan. Sebekas ESP 850g itu terhasil daripada 30kg kacang soya. Sebab itu ia sangat halus dan terbaik untuk badan. 

Ramai sebenarnya yang tidak tahu protein akan ROSAK bila ia diproses dengan SUHU TINGGI. Agak-agak bila dah rebus tu, berapa banyak kandungan nutrisi yang tinggal dalam soya tu?

So apa yang dapat bila minum air soya yang dah direbus? Mungkin kandungan nutrisinya dah menurun. Dan yang kita dapat hanya menghilangkan dahaga. Sedangkan protein sepatutnya boleh mengenyangkan. Ada dengar orang cakap minum air soya biasa tu jadi kenyang?

Dah nyata sangat beza air soya biasa dan protein soya ESP kan? Sepatutnya dah tiada keraguan pasal soya ESP. Sepatutnya semua kena pilih ESP dah la kan?

Tup-tup keluar pula cerita minum soya menyebabkan KANSER, CYST, FIBROID. Memang banyak kontroversi sungguh minuman soya ni.Huhu

Secara saintifiknya, TIADA BUKTI yang menunjukkan soya penyebab semua masalah di atas. Malahan kajian menunjukkan pemakan/peminum soya tegar seperti di Jepun mempunyai kadar pesakit kanser yang sangat rendah.

Jadi apa lagi mitos yang kita takutkan?

Apa yang Kak Jaz sangat pasti, jika anda ada masalah rahim lemah, cervical incompetence dan terpaksa melalui proses CERVICAL CERCLAGE masa hamil, Kak Jaz sarankan anda minum ESP.

Kenapa perlu minum ESP jika rahim lemah? Jika on cerclage?

Rahim kita 'dipegang' oleh tisu dan otot. PROTEIN adalah sumber asas pembentukan tisu badan.

Jika tisu cukup 'makannya', otot pun kuat insyaAllah rahim pun akan kuat.

Kak Jaz paparkan gambar si kecil yang dikandung selama 10 bulan, dibuka cerclage ketika 36w tetapi mampu bertahan sehingga 40w. Tupun dah kena induce sebab masih tak nak keluar.




2nd kehamilan bersama cerclage, yang nyata beri pengalaman sangat berbeza berbanding hamilkan kakaknya yang juga bersama cerclage.

Kak Jaz start minum ESP sebelum hamilkannya, sepanjang tempoh kehamilan, selepas pantang dan sepanjang tempoh menyusukannya selama 2 tahun.

Yang nyata, ESP beri nafas baru pada Kak Jaz. Dan Kak Jaz sangat mahu ibu-ibu yang mempunyai masalah seperti Kak Jaz untuk turut berasa kembali selesa dan yakin sepnajang tempoh kehamilan itu.

Percayalah, ia akan sangat-sangat membantu.

Jika mama ada nak order protein soya berkuali tinggi ini, boleh wassap Kak Jaz ya. InsyaAllah Kak Jaz sedia membantu.




*DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Menjemput Rezeki VS Mencari Rezeki

Assalamualaikum wbt..

Selamat pagi..

Apa harapan kita hari ini? Sebagai seorang peniaga, pastinya kita harapkan sales kita hari ini tak putus-putus. Lebat selebat-lebatnya. InsyaAllah, semoga hari ini kita beroleh segala keberkatan dan kemurahan rezeki yang tidak terjangkau.

menjemput rezeki, mencari rezeki, amalan menjemput rezeki, ayat seribu dinar

Banyak nasihat yang menyarankan kita untuk menjemput rezeki berbanding mencari rezeki. Apa beza jemput dan cari? Bukankah tujuannya adalah sama?

Benar tujuannya sama. Tetapi caranya sangat berbeza.

Pernah tak kita perasan sukarnya rasa bila kita mencari rezeki? Rasa penat, strugle, frustrated bila apa yang kita target tak tercapai.

I was there as well before. Rata-rata memang ramai yang rasa camni.. Sedih kan?

Sebenarnya ada cara yang lebih praktikal untuk mendapatkan rezeki. Adacara yang lebih mudah untuk mendapat rezeki.

Jemput rezeki. Ya, kita perlu jemput rezeki. Kita boleh berusaha semaksima mungkin, tapi akhirnya yang memberi adalah Allah SWT. Kita tidak memiliki kemampuan untuk mendapatkan hasil itu tanpa izinNya.

Maka 'bodeklah' Dia. Kita jemput rezeki dengan lakukan amalan yang mendekatkan diri kita padaNya.

Kak Jaz pernah baca kata-kata seorang wanita yang berjaya "Untuk kita jadi VIP pada pandangan Allah, kita mesti jadikan Allah sebagai VIP kita".

Yang paling utama dan penting adalah solat wajib. Jika belum lengkap solat kita 5 kali sehari semalam, kita lengkapkan terlebih dahulu. Jika sudah lengkap kita awalkan. Perbaiki segala bacaan dan rukun solat.

Topup dengan solat-solat sunat dan amalan-amalan membaca Quran dan zikir. Hati kita akan rasa lebih lapang dan mudah untuk menjalankan urusan kita sehari-hari.

Beribadah hanya untuk dapat rezeki? Tak ikhlas gayanya.

Ramai kan yang kata camni? Soalan Kak Jaz pula mudah - kalau kita tidak meminta pada Pencipta kita Yang Maha Berkuasa, kita nak mintak dengan siapa?

Jika kita rasa 'terpaksa' nak melakukan semua amalan ini atas dasar tidak ikhlas, jangan mudah mengalah. Ikhlas itu akan datang dengan sendirinya. Perlahan-lahan dan akan jadi sangat manis akhirnya.

Seperti firman Allah dalam ayat seribu dinar di atas, 'sesiapa yang bertakwa padaNya akan dibukakan jalan keluar baginya dan rezeki yang tidak terhitung dan tak tersangka'.

Mudah kan?

Jom jemput rezeki kawan-kawan!


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Pengedar Bebas Shaklee


Tuesday, 4 April 2017

Protein dan Kolagen Membantu Menguatkan Serviks Ibu Cervical Incompetence

Kak Jaz tak pernah jemu baca dan cerita pasal CERVICAL INCOMPETENCE ni. Bila kita sendiri berada dalam situasi ini, lebih senang nak faham apa rasa ibu-ibu yang lain.

Cervical incompetence ini boleh terjadi atas pelbagai faktor. Namun yang paling nyata kerana tisu bahagian serviks yang lemah menyebabkan laluan untuk baby keluar jadi lebih cepat terbuka.


'cervical cerclage, serviks yang lemah, keguguran, ikat serviks, Set Hamil, Suplemen Untuk Cervical Incompetence, Cervical Cerclage, ESP, Shaklee Collagen Powder, Vivix untuk Sel, Keguguran, Bayi Pramatang


Trauma sebab keguguran atau jatuh atau apa sahaja boleh jadi penyebabnya. Kita mungkin tak perasan pun simptonnya,tahu-tahu baby dah gugur. Ibu-ibu boleh baca tanda-tanda dan simptonnya di sini

Erm..masa aktif bertaekwondo dulu banyak kali Kak Jaz jatuh. Masa buat persembahan, masa tournement. Mungkin ini juga jadi penyumbangnya.

Cuma satu yang Kak Jaz nak cadangkan buat ibu-ibu yang berada dalam situasi ini, jangan panik dan takut. InsyaAllah ada harapan baby kita semua selamat.

Selain dipasang cerclage, ada ikhtiar lain yang Kak Jaz dah rasa sendiri.

Minum ESP dengan konsisten. Serius ia sangat-sangat membantu. Sebabnya protein ESP ini menguatkan tisu kita. Bila tisu dah kuat insyaAllah jalan tu akan lebih 'kemas'.

ESP ni kita boleh amal sebelum, semasa dan selepas hamil. Senang cerita sepanjang masa sebab badan kita memang perlukan asid amino dan protein ini.

Sebelum hamil, ibu-ibu boleh amalkan juga Shaklee Collagen Powder dan Vivix. Kiranya ia persediaan sebelum hamil lagi.

Kak Jaz dah alami perbezaannya, maka Kak Jaz nak ibu-ibu yang ada masalah yang sama juga survive dan gembira dengan kehamilan kita walaupun ia berisiko. 

Shaklee Collagen Powder bukan sekadar menganjalkan kulit. Tetapi sangat elok untuk sendi dan tisu. Ia jadi lebih kuat dan 'kemas'. Tisu badan yang lemah antara tanda badan kita kekurangan kolagen.

Vivix pula akan bertindak terus ke atas sel dan menjaga serta membaiki sel-sel badan kita secara keseluruhan.

Jangan terlalu risau tau. Setiap masalah insyaAllah ada jalan penyelesaiannya. Yang penting kita ikhtiar tanpa jemu.



011-1611 1619
Jazilah Ilyas
2 kali jalani cervical cerclage











*DISCLAIMER These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Friday, 3 March 2017

Apa Anda Perlu Buat Selepas Kemalangan? Jangan Tertipu Dengan Janji Nak Selesaikan Sendiri


Korang pernah eksiden tak? Apa yang korang buat? Settle sesama sendiri atau claim insurans?

First thing first Kak Jaz nasihatkan korang buat report dulu. Kalau kata nak settle sesama sendiri pun better buat report.

Kenapa?

Ni haaa Kak Jaz nak cerita pengalaman sendiri eksiden 2 minggu lepas. Kena buat pengajaran sungguh la. Tak pasal-psaal terbang duit. Kak Jaz yang drive masa tu sebab husband sakit kaki akibat muscle pain and stress.



report polis pasal kemalangan, denda report lambat, claim insurans lepas kemalangan, kemalangan ringan, cara report lepas kemalangan
Gambar google


Masa tu Kak Jaz nak masuk simpang. Sangat yakin lepas je dengan motor dan kereta yang datang daripada arah bertentangan. Dah masuk simpang tetiba nampak sebuah motor pun masuk simpang jugak dan tiba-tiba dia cross depan kereta dan bang! Terlanggar bonet depan dan dia terseret.

Masa dia cross depan kereta tu Kak Jaz terus cakap "Kenapa dengan budak ni?". Seriously Kak Jaz pelik kenapa tiba-tiba dia cross depan kereta.

Tapi perkara dah jadi. Parking tepi dan terus pergi tempat adik motor ni. Dia pun terus bingkas bangun dan tanya "Kak tak nampak saya ke?"

I was like.... Nampak je, nampak awak masuk simpang dan cross depan kereta. Tapi malas nak panjangkan cerita.

Masa dia tengah tengok motor, dua penunggang motor yang lain datang dekat Kak Jaz dan bagitau "budak ni memang laju daripada tadi kak". Hurmm.. Takpelah. Katanya motornya brek patah.

Kami tengok keadaan dia. Ada sedikit luka di kaki, perut dan lengannya. Terseret camtu, mesti luka. Confirm. Orang kampung tolak motornya ke kedai depan dan kami terus bawa dia ke hospital.

Dah cuci luka, inject matikan kuman, masuk jumpa doktor dan doktor suruh x-ray. Okay Kak Jaz uruskan semua. Dalam masa dok tunggu dipanggil x-ray, parentsnya datang.

Si bapa tengok-tengok anak, terus datang jumpa kami dan tanya nak settle camana? Husband cakap tak kisah, nak report claim insurans pun takpe, boleh aje.

Long story cut short si bapa kata tak yah report. Small injury. Takde patah apa pun. Cuma luka seretan tu. Lawyer pun tak nak ambil kes camni,kecuali ada patah-patah. Jadi kami pun okay jelah. Nanti esoknya dia akan call untuk bincang.

Lepas dah settle kat hospital tu kami balik. Husband tanya gementar ke? Nak nangis? I said NO. Sebab Kak Jaz sangat yakin bila masuk simpang tu. I am very cool sepanjang urus adik tu kat hospital.

Esoknya kami tunggu call bapanya. None.

Lusanya dia call, tapi katanya dia sibuk. Tak sempat lagi nak access motor. Okay takpe. Take your time kata husband.

Dua hari lepas tu diam lagi. Kami berkira-kira juga nak bagi few hundreds, sebab luka dia tak teruk tapi pasti sakit badan. Terhempas gitu, terseret.. Pasti sakit. Kami faham. Tapi husband kata tunggu dulu.

Malam esoknya si bapa call lagi. Tup-tup kali ni kata nak buat claim insurans. Dapat juga seringgit dua katanya.

Kami agak marah.Ya,selepas bincang tak nak report tiba-tiba nak report pula. Selepas berhari-hari. Tapi kami malas nak serabutkan kepala.

Pagi esoknya kami tanya sana sini, semua nasihatkan settle sendiri. Tapi memandangkan diorang nak camtu gak, kami malas nak bertekak. So kami ke balai polis trafik berdekatan. Polis check tiada rekod. Pihak sana belum buat apa -apa report pun. Hish

Pegawai bertugas tanya cerita. Dah memang jadi salah Kak Jaz sebab nak masuk simpang. Camana pun akan jadi salah Kak Jaz. So dah kena denda kat situ RM300. Lewat report another RM300.

RM600! Camana pun kami akan kena RM600. Makanya pegawai bertugas nasihatkan tak yah report lagi. Sebab pihak sana tak report pun. Ntah-ntah tetiba dia kansel ke apa. Sedangkan kami dah kena RM600. So kami balik dulu.

Eksiden Isnin malam - 13 Februari 2017.
Panggilan pertama - 15 Februari 2017
Panggilan kedua nak claim insurans - 16 Februari 2017
Ke balai untuk report kali pertama - 17 Februari 2017

Lepas tu mereka diam je. Husband dah malas nak cerita dah. Banyak ragam katanya. Kita tunggu je game diorang. Kami pun dah dapatkan nasihat lawyer jugak.

Ahad 19 Februari 2017 pagi-pagi lagi si bapa call katanya nak pergi buat report. Orang ni la kan.Tak tau la nak kata apa... Pukul 8 pagi masa dia call tu.

Husband cerita apa yang bakal jadi. Husband refuse untuk bayar another RM300 sebab denda report lambat kerana itu berpunca daripada pihaknya, dan minta pihak mereka yang bayar. Sebenarnya ini nasihat kawan-kawan lawyer kami. Bukan kami yang tak nak report at the 1st place, tapi mereka yang tak nak. Jadi tak fair la kalau kami kena denda kat situ.

Katanya nak tanya lawyer dia dulu. Okaylah. Kami tunggu.

Tup-tup pukul 9 lebih call lagi minta kami ke balai polis. Mereka dah kat sana. Dah buat report. Nak kami ke sana on da spot. Haihla..

So kami ke sana. Si ibu pada adik ni terus cakap "Polis tanya napa kami tak report lagi?" Eh dia ni. Kami dah datang since Jumaat lagi. Agaknya suaminya tak cerita apa yang jadi.

Kalau korang kat tempat kami agak-agak apa korang jawab kat si ibu ni?

Pegawai bertugas yang kami jumpa senyum je. Pegawai yang sama. Tak banyak cerita beliau terus taip report. Geleng kepala je dia. Kami sengih jela. Heh heh. Tak make sense katanya. Rupanya family ini jumpa dengan pegawai lain awal tadi.

Dah siap report pegawai tanya mana kereta kami. Nak ambil gambar. Husband bawa masuk ke kawasan balai. Dua kali pegawai tersebut pusing keliling kereta. Mana yang rosaknya? Kak Jaz ketawa je. Nombor plat je yang patah, dan ada la calar kat bonet depan tu kesan geseran tu.

Tak puas hati pegawai tersebut. Pusing lagi kereta. Kami bagitau tu je tuan. Takde apa dah.

Beliau geleng kepala. Nak claim apa ni tanyanya? Mana la kami nak tau. Berapa sen boleh dapat ni? Entahla

Tunggu tunggu tunggu pegawai penyiasat keluar. Beliau tengok adik ni, kecederaannya. Tengok kereta kami. Pastu terus cakap "Nak claim apa ni? Patah takde apa pun. Saya bagi bincang dulu la. Kalau dah masuk dalam konfem percuma je awak bagi RM600 kat kerajaan Malaysia"

Ibunya terus menyampuk kata sepupunya yang sanggup dan kata boleh claim insurans. Pegawai balas kot-kot sebab nak ambik hati saudara mara maka cakap gitu. Tapi mereka berkeras jugak nak teruskan so go ahead la. Kami dah malas sebenarnya, sebab nampak tak nak toleransi.

"Takkan diorang nak bayar cam insurans boleh bayar" Kata si ibu. Husband Kak Jaz tengok je Kak Jaz. Kak Jaz sengih jela. Kerek ya? Elok-elok kami nak bagi pun terus kami tak nak bagi pape.

Kedua-dua pegawai geleng kepala. Kami sengih je. Hah hah

So anaknya dipanggil ke dalam untuk bagi statement. Lepas dia keluar, dok sekejap diorang datang tempat kami kata nak balik. Husband tak bukak mulut dah pasal denda lambat report RM300 tu. Katanya biar je. Orang camni memang takde toleransi. Biar je dia.

Kak Jaz diam je. Then it comes to my turn. Masuk la dalam bilik bagi statement. Masuk-masuk terus pegawai cakap orang ni jenis nak duit je ni. Kak Jaz senyum je. "Biarlah tuan. Panjang-panjang cerita pun buat sakit jiwa je. Lantak la dia" 

So long story cut short, settle semua report. Pegawai buat keluar resit dan kami bayar je. Malas nak panjangkan cerita dah.

"Lain kali kalau eksiden, sikit atau banyak salah atau tak datang je buat report untuk cover diri. Tengok ni tak pasal-pasal awak kena RM300 denda lambat report. Dia takpe bagi excuse sebab sakit walau tak warded pun"

Ha..gitulah pesanan pegawai penyiasat trafik ini. Moralnya? Jangan percaya mudah-mudah janji orang. Huhu

Ikat perut la kami the rest of the month. RM600 terbang melayang camtu je.

Pegawai penyiasat kata kira dah sette ni. Biar diorang yang uruskan selepas ini. Tak yah susahkan diri dah.

Okaylah. Biarlah mereka. Moga-moga berbaloi dengan apa yang bakal mereka dapat nanti

Sunday, 5 February 2017

Tips Pilih Pil Kalsium Yang Betul Supaya Ia Tidak Termendap Di Buah Pinggang

Susu merupakan sumber kalsium terbaik. Tapi ramai orang sebenarnya tak suka minum susu malah ada yang tak boleh minum susu. Ia dipanggil Lactose Intolerence.

Habis camana nak dapat kalsium kalau tak minum susu? Kang tak pasal-pasal kuku mudah patah, selalu kejang-kejang (tarik mengkarung), lenguh-lenguh badan dan sakit pinggang.

Atau sekarang ni memang awak tengah lenguh-lenguh badan dan sakit pinggang?

PILIH PIL KALSIUM LENGKAP DENGAN MAGNESIUM & VITAMIN D


Memandangkan awak tak suka susu, Kak Jaz cadangkan awak ambil dan jadikan Ostematrix sebagai kebiasaan dalam diet harian. Kenapa kena ambil Ostematrix dan bukan pil kalsium yang lain?

LENGKAP, SELAMAT dan BERKESAN.

Ini memang jaminan Shaklee tau. Apa maksud lengkap di sini?

Awak pernah dengar tak kerisauan orang ramai kalau terlebih kalsium atau bila makan pil kalsium ia boleh termendap di buah pinggang? Memang ada kemungkinan jadi tau. Sebabnya kalsium tidak diserap sepenuhnya oleh tulang, gigi, saraf, tisu dalam badan kita.

Nak pastikan kalsium ini diserap seoptimanya, awak kena makan Vitamin D pula. Ia membantu membawa dan menyerap kalsium pada tempat sepatutnya.

Dah jadi 2 kerja pulak kan? Sebab tu Kak Jaz cadangkan ambil Ostematrix je. Ia dah cukup lengkap dengan kalsium, vitamin D, magnesium, boron, manganes, zinc, fosforus dan kuprum. Lengkap dan seimbang untuk proses penyerapan terbaik.

Sebiji Ostematrix membekalkan 250mg kalsium. Jadi kita disarankan makan 4 biji Ostematrix untuk melengkapkan keperluan 1000mg kalsium sehari.

Mudah dan selamat.


Kalsium, Magnesium, Ostematrix, Pil Kalsium, Vitamin D, Tablet Kalsium, Set Hamil Shaklee, Kesan Kekurangan Vitamin D, Set Pantang Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Tanda Kurang Kalsium


Sebotol Ostematrix hanya berharga RM61 sahaja. Sangat murah dan terlebih berbaloi dengan manfaat yang bakal awak dapat.




Anda boleh klik di link ini untuk beli 


Klik-klik dan boleh terus beli. Atau anda juga boleh whatsapp Kak Jaz untuk urusan pembelian dan pertanyaan.

Jangan lambat-lambat tau. Jangan tunggu sakit-sakit badan dulu baru nak makan kalsium. Kesian tulang kita yang kerja tanpa henti :)


011-1611 1619
ID : 1070931

Tuesday, 17 January 2017

Nak Cantik Tapi Akhirnya Merana Akibat Salah Pilih Produk

Takut bila tengok kerosakan kulit yang sentiasa dipaparkan di media gara-gara salah guna produk untuk kulit. Nak cantik tapi akhirnya badan yang merana.




Satu yang Kak Jaz nak pesan pada kawan-kawan, IKLAN PRODUK YANG KELUAR DI KACA TV KITA TIDAK BERMAKNA IA SELAMAT. Stesen TV hanya mengiklankannya semata-mata.

Yang selalu diwarwarkan ialah penggunaan MERKURI dalam produk pemutih kulit. Bahaya merkuri ini ialah ia boleh memberi kesan buruk pada organ pencernaan dan ginjal.

HIDROKINON juga biasanya terdapat dalam produk untuk memutihkan kulit. Kesannya wajah jadi berpigmentasi,ruam dan boleh membawa kepada KANSER KULIT.

BENZOYL PEROXYDE selalu terdapat dalam produk untuk JERAWAT. Kesan terburuk yang boleh terjadi ialah merosakkan DNA dan sel badan.


pengedar shaklee kota bharu


Habis tu, kalau semuanya berbahaya, PRODUK APA YANG SELAMAT?

Pilih dan cari produk yang organik dan semulajadi. Google dulu info-info berkenaan produk yang kita nak gunakan. Pasti banyak review di internet. Boleh baca dipautan-pautan Cawangan Penguatkuasa Farmasi juga.

Kak Jaz personally sangat jatuh cinta dengan produk PENJAGAAN KULIT NUTRIWHITE & ENFUSELLE.


Skin care yang selamat
Set Lengkap Nutriwhite Shaklee


I used both, so memang tau apa rasanya. ENFUSELLE lebh elok untuk mereka yang ada masalah kulit berjerawat, berminyak. NUTRIWHITE pula untuk kulit normal.





KECANTIKAN SEMPURNA DIPEROLEH DARIPADA ALAM SEMULAJADI, DISEMPURNAKAN DENGAN SAINS. Ini janji Nutriwhite pada pengguna-penggunanya




Jika anda berminat untuk mendapatkan rangkaian penjagaan kulit yang selamat dan berkesan yang dibangunkan oleh saintis dan pakar-pakar penjagaan kulit, anda patut memilih Nutriwhite @ Enfuselle. 


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Distributor & Business Consultant

Monday, 16 January 2017

Berlama-lama Memetik Strawberi di Royal Farm Cameron Highland

FEBRUARY 2014

Dah almost 3 tahun percutian family ni. Tapi masih teringat-ingat. Sweet memories untuk diingati, kan?

Kami sekeluarga ke Cameron Highland pada February 2014. Kak Jaz drive dari Kajang bersama-sama Akram dan Aamily, che cik dan che su manakala mama dan aboh dari Kota Bharu dengan ayah li.


pengedar shaklee kota bharu


Satu family sepupu pun join sama gak. En suami drive sendirian keesokannya kerana ada kerja yang perlu diselesaikan sebelum itu.

Seronok sangat. Anak-anak yang paling happy. Suka sangat kalau boleh petik strawberi. Nak gunting sendiri, nak masuk dalam bekas sendiri.


pengedar shaklee pengkalan chepa


Seronok masuk ladang strawberi ini sebab takde minimum maximum orang yang boleh masuk. Ia tak kira perhead tapi kira berat strawberi je.


pengedar shaklee kota bharu


Ladang ini dimiliki oleh anak Melayu Kelantan. Seronoknya dok kutip strawberi kat sini selain daripada boleh je masuk seramai yang nak, ia juga takde limit masa. So anak-anak puas hati boleh berlama-lama nak pilih strawberi yang dikehendaki.




Nak travel jauh camni, dalam cuaca yang sedikit berbeza daripada tempat asal kita kena prepare sket, terutama untuk anak-anak. Baju kena sesuai, makanan kena sentiasa ada.

Well, ada rezeki boleh repeat lagi family vacation camni. Seronok dapat spend masa berehat sama-sama.

Tengok senyuman orang-orang tersayang memang menggembirakan hati kita







Jom besarkan tabung travel!


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Distributor & Business Consultant

Monday, 9 January 2017

Perisai Keluarga Untuk Elak Bakteria dan Toksin Dengan Nutrisi Semulajadi

Barisan askar yang mesti ada kat rumah kami




Mealshakes special untuk abang Ahmad Akram. Jatuh cinta dan terjebak dengan Shaklee sebab si bekas kuning ni la.

Dulu dia selalu sembelit teruk. Guling-guling nangis takleh berak. Picky eater yang amat jugak.

Mealshakes ada fiber, ada arabic gum (almanna), ada protein dan vitamin lengkap untuk tumbesaran anak.

Lama dah hilang segala bagai masalah sembelitnya. Tapi MS ni tetap jadi suplemen fevret dia. Multivitamin kan.

Oh ya, masa tempoh 'pantang' lepas bersunat last week, MS ni kawan baik dia. Ada zinc dalam ni yang saaaangat elok untuk proses penyembuhan.

HB dan Omega Guard - both fevret si kakak Adelia Aamily dan si adik Adleena Aesha. Kak Jaz bagi Omega Guard untuk kecerdasan minda. Tup-tup tengok eczemanya makin kurang dan terus hilang.

OG ni anti-inflammation. So sangat bagus untuk alahan dan tingkatkan imuniti badan sekaligus.

HB serves as krim ajaib. Kena gigit nyamuk, ruam, gatal, melepuh <- semua sapu HB. Eh, untuk sapu kat tumit jugak tau.

Nutriferon pula persediaan penting if ada yg demam atau selsema. Juga disebabkan Aesha dah 2 kali kena multiple urticaria, Kak Jaz pastikan Nutriferon ni bagi kat dia untuk boost immune system dia sendiri.

Vitamin C ni untuk encik suami Aidi Rusly. Actually dia xde vitamin fevret pun. Apa yang Kak Jaz bagi dia makan je. Tapi yang paling kerap dia makan SR Vitamin C ni la.

Asyik outstation, badan pun jadi lemah. So kena boost sket immune system badannya.

Korang protect family camana?



Misi Kurus 2017

Happy New Year 2017! An excellent year insyaAllah.

Rasanya belum terlambat nak ucap Selamat Tahun Baru..Kan? Apa azam tahun ni?

Tahun lepas berazam sungguh nak kurangkan berat. Mana taknya berat badan dah masuk kategori obesiti, hui scary!!

 


Masa berat berlebihan tu, badan memang rasa lemau sokmo. Tak best tau badan besar ni. Cepat penat dan mengah.

Yang paling takut masa tau VISCERAL FAT tinggi masa tu. Kategori berisiko dah. Cuak oii

Visceral fat yang tinggi mengundang pelbagai penyakit bahaya. U name it. Kencing manis, darah tinggi jantung etc etc etc.




Maka start regim nak turunkan berat badan. Masa mula² makan balik Lecithin + Omega Guard, dada rasa sakit sungguh! Kadang sampai semput. Masa tu risau sangat.

Aku ni dah kenapa. Jantung ada prob ke? Check check rupanya visceral fat tinggi. Suplemen berdua tu pula pecahkan, urai dan bakar lemak. Itu yang agaknya berdebar dan berpeluh semacam je.




Then Kak Jaz buat detox parasit. Ikut juga jadual detox Shaklee. Mencabar! Jadual makan yang disediakan oleh Nutritionist dan Saintis Shaklee memang mencabar.

Hasilnya? Senang² hilang 2kg seminggu! Pasti berkesan, cuma kena sabar dan berdisiplin.

Visceral fat pun makin turun. Happy tau! Baju² lama dah start boleh pakai kembali.

So tahun ni kena teruskan program detox + kurus Kak Jaz ni. Misi untuk bercantik² tahun ni.

Aesha pun bakal wean off susunya. Mungkin lebih mudah journey ini, atau mungkin juga lebih mencabar. We'll wait and see.

Nak heret en suami sekali kuruskan badan. Perut isteri makin ke belakang, perut dia pula makin ke depan.

Wish us luck ya. Eh, korang yang nak join kurangkan berat berlebihan tu boleh whatsapp Kak Jaz. Kita buat group sama².

Berjemaah tu lebih seronok. Masa down insyaAllah akan ada yang tarik dan beri kata² semangat kembali.

Jom sihat dan fit semua.!


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Consultant & Business Consultant

Mainan Daripada Botol Kosong Shaklee Tanda Ekonomi Merosot

Kalau nak diikutkan duit yang ada, rasanya memang tak mampu lagi nak hantar anak ke sekolah seperti sekarang. Nak daftar je dah hampir RM1000. Baju, buku, alatan sekolah lagi. Baru sorang anak tu.








Alhamdulillah tokma support separuh. Hihi. Cucu sulung dia kan, lelaki yang diharapkan untuk jadi ketua keluarga lagi. Kesayangan ramai.

Pejam mata, buang keinginan untuk perkara lain. Kita dulukan yang paling penting antara yang terpenting.

Kalau dok mengeluh je apa pun tak jadi kan? So ganda triple kan usaha kita. Suami isteri sama-sama berganding bahu untuk sediakan yang terbaik buat keluarga.

Tak boleh nak nafikan kos barang-barang sekarang makin meningkat. Sekali kos minyak meningkat, berkali-kali kos barang lain meningkat sama. Tak boleh nak elak dah

Jadi kita ubah apa yang dalam kuasa kita. Yang diluar bidang kita, memang bukan dalam kawalan kita dah.

Kurangkan berbelanja perkara yang tak perlu. Listkan apa yang paling penting.

Mainan anak boleh guna apa yang ada kat rumah je. Recycle.Hehe




Kalau nak yang baru jugak, seiring dengan kos yang meningkat, kita tingkatkan juga pendapatan kita. Buatlah apa je yang boleh mendatangkan income, yang penting halal tau. Jangan main sebat je.

Berhenti beralasan berlebih-lebihan. Kalau nak beralasan jangan merungut dan mengeluh. Terima je, boleh?

Tak boleh?

Move forward. Cari side income. Cam Kak Jaz yang berbisnes dengan modal yang sangat minima ni.

Nak join bisnes Kak Jaz?


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Consultant & Business Consultant

Cara-cara Bersihkan Sayur Dengan Pencuci Serbaguna Shaklee

Sayur dan buah adalah antara pembekal vitamin dan mineral untuk badan kita. Sangat penting makan sayur dan buah ni.

Kalau ikut piramid makanan, kena lebihkan sayur dan buah dalam hidangan harian kita.

Cumanya sekarang ni kita risau sebab sayur dan buah ni mostly akan disembur racun untuk mengelakkan ia dirosakkan dengan serangga perosak.

Bagaimana tuan puan bersihkan sayur? 

Jika menggunakan air semata-mata, dikhuatiri ia tidak cukup bersih.

Ada yang rendam sayur dan buah dengan garam untuk membersihkan kotoran yang terlekat. Tapi ada sayur dan buah yang boleh menyerap rasa masin garam.

Alternatively, tuan puan boleh guna Pencuci Serbaguna yang Kak Jaz gunakan ini




Pasti puas hati dengan kebersihan sayur dan buah lepas rendam dengan Basic H ini.




Menarik kan? Dengan hanya beberapa titik ekstrak jagung dan kelapa, sayur kembali segar dan bersih.

Nak sebotol? Boleh sangat. Whatsapp Kak Jaz ya


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Consultant & Business Consultant

Anda Tidak Perlu Ambil Kolagen Kerana Ia Hanyalah Sejenis Protein

"KOLAGEN tu PROTEIN jugak. So sama je kalau makan /minum PROTEIN. Tak perlu nak berKOLAGEN bagai"

Pernah dengar statement camni? Pernah baca?

STATEMENT TU MEMANG BETUL. Tapi tak semua la ya .

KOLAGEN memang sejenis PROTEIN. Cumanya kalau dah ambil protein perlu lagi tak ambil kolagen ni?




Asasnya, protein terbentuk daripada asid amino. Asid amino ini pula ada 2 jenis. Asid amino perlu dan asid amino tidak perlu.

Badan kita boleh hasilkan sendiri asid amino tidak perlu, tetapi asid amino perlu mesti didapati daripada pemakanan dan diet harian kita.

ESP MEMBEKALKAN 9 ASID AMINO PERLU YANG LENGKAP UNTUK BADAN KITA.

So kalau dah setiap hari minum ESP yang merupakan minuman lengkap protein, ada keperluan atau tidak untuk kita ambil kolagen?

Kita masih perlu ambil kolagen walaupun dah ambil protein. Kenapa?

Protein adalah asas pada sel badan. Jadi bila sel kita sihat, keseluruhan badan akan berfungsi dengan elok. Sel badan kita terbentuk daripada:

SEL - TISU - ORGAN - SISTEM - TUBUH

Protein lengkap ini terdapat dalam ESP. Fungsinya menyeluruh, untuk seluruh badan kita.

KOLAGEN pula adalah sebahagian daripada PROTEIN.

75% kolagen terdapat pada kulit. Kolagen yang cukup menjadikan kulit kita lebih anjal dan sihat, seterusnya menjadikan kita nampak lebih muda dan sihat.

Kolagen ini istimewa berbanding protein asas kerana kandungan dan nisbah asidamino yang membina kolagen ini berbeza dengan protein lain. Ia terdiri daripada proline, glycine & hdyroxyproline. Ketiga-tiga asid amino ini diperlukan dalam kuantiti tertentu untuk membina kolagen.

Analogi yang lebih mudah, PROTEIN secara generalnya adalah batu bata yang diperlukan untuk membina rumah. KOLAGEN pula adalah simen yang membantu melekatkannya.

Kedua-duanya perlu untuk badan kita. Satu bersifat general, satu lagi bersifat spesifik.

Pastikan sumber kolagen yang kita ambil adalah yang berkualiti dan betul-betul kolagen. Sebab banyak produk di pasaran yang claim itu adalah kolagen padahal ia bukan kolagen pun, mostly adalah protein.

Sepertimana artikel ini yang mengatakan RUMPAI LAUT TIDAK MENGANDUNGI KOLAGEN, sedangkan berapa banyak produk rumpai laut yang claim itu adalah kolagen?

Pilih kolagen yang asli, seperti KOLAGEN SHAKLEE yang diproses daripada SISIK IKAN MERAH yang mempunyai molekul hampir sama dengan struktur kolagen dalam badan kita.




Jadi ia lebih mudah diserap dan kesannya lebih optimum.

Kekurangan kolagen dalam badan menjadikan kulit cepat berkedut dan kurang keanjalan. Tulang dan sendi juga semakin lemah akibat kekurangan ini.




Yang terbaik, pastikan kita ambil kedua-dua PROTEIN dan KOLAGEN ini bersama-sama.

011-1611 1619
Shaklee Consultant & Business Leader