Wednesday, 7 December 2016

Masalah Sembelit dan Berak Berdarah Berakhir Dengan Suplemen Semulajadi

Pernah tak korang kena sembelit? Seksa amat la rasanya kan? Serba tak kena dalam tandas tu.

Dahla sembelit,bila dah berjaya buang air berdarah pula:(

Ada seorang customer Kak Jaz yang hadapi masalah sembelit yang sangat teruk. Katanya berminggu-minggu tak berak.

Aduh seksanya.

Kak Jaz cadangkan Lecithin dan Herblax. Kedua-dua suplemen ini bantu lembutkan najis dan proses buang air besar akan jadi lebih mudah.




Lepas 2 minggu adik ni berikhtiar, katanya masalah sembelit dah makin hilang.

Sebelum ni seminggu tak membuang langsung. Boleh bayangkan tak? Seksa dengar masa dia cerita tu. Tambah² bila ada side effect masa meneran

"Tap tap" bunyi darah menitik. Bila sembelit teruk, boleh lead pada buasir.




Perut pun dah kempis sedikit katanya.

Kak Jaz happy dapat bantu adik ni. Sape lagi sembelit teruk dan nak dibantu? Wassap je nombor Kak Jaz ok

Jangan tunggu lama-lama. Karang jadi buasir dan banyak sangat toksin dalam badan. Lain pula jadinya kalau kena kanser kolon. 

Nauzubillah :(

Sembelit boleh diselesaikan dengan Lecithin dan Herblax. Trust me :)



Tuesday, 6 December 2016

Suplemen Untuk Menghadapi Musim Tengkujuh Pantai Timur

Minggu lepas 3 hari berturut-turut hujan lebat. Memang langsung tak nampak matahari bulan bintang. Lebat sungguh. Kami tidur tak on langsung aircond. Sejuk..




Aamily dan Aesha sempat selsema seround. Makanya Kak Jaz bancuh Nutriferon sesachet, dan bagi 3 beradik ni minum. Nutriferon ni bagus sangat untuk tingkatkan imuniti badan secara semulajadi.

Kena bagi perhatian lebih sket since dah masuk musim tengkujuh ni. Ada gak rasa nak bagi anak main air hujan tapi relax-relax la dulu.

Musim hujan camni kena pastikan anak² sentiasa depan mata. Risau gak tengah² hujan lebat tu jadi super excited kan. Sekarang ni bila hujan semua dok dalam rumah. Yang suka tengok air hujan si kecik Aesha. Berdiri depan grill tu kelip² tengok air

Bila masuk musim tengkujuh ni, banyak nak kena berjaga². Risau juga kot² banjir besar lagi. Paling penting kena pastikan bekalan air bersih sentiasa mencukupi. Ini antara bekalan kritikal jika banjir.

Alhamdulillah mesin dan tangki air rumah kami dah dalam keadaan tiptop. Special thanks to en suami dan ayahanda yang bersusah payah minggu lepas.

Penjagaan diri utk keluarga dan anak² wajib ditingkatkan. Cuaca sejuk ni. Kena tingkatkan imuniti anak².

Kena pastikan at least stok Nutriferon, Vitamin C, Omega Guard, Mealshakes dan Herbal Blend cukup. Wajib ada ni. Check stock dan lega semua dah in place.


Produk Shaklee Malaysia


Kalau boleh elakkan anak² berhujan. Sejuk sangat nanti badan pun jadi letih. Demam masa musim hujan lebat ni tak berapa syok.

So jaga diri masing² ya. Elakkan memandu ketika hujan lebat kecuali untuk urusan² penting.

Berjaga² dahulu untuk elakkan kemungkinan yang tidak pasti. 

Jika anda mencari suplemen Shaklee yang sesuai untuk diri anda dan keluarga, whatsapp Kak Jaz untuk order ya :). I'm more than happy to serve u



Bukan Kehendak Dia Hidungnya Jadi Begitu

Moment indah seorang mama bila mana anakanda sulung dah boleh adapt dgn suasana sekolah. Kalau tak, risau jela kita ni. Nak tunggu tak boleh. Hahaha.. Even 1st day pun xleh tunggu tau.


Ex-prem 26w real fighter


Day by day month by month nampak perubahan positif. Makin senang nak dikejutkan ke sekolah. Walau ragamnya boleh buat darah mama menggelegak, tapi dialah racun, dialah penawar.

Pejam celik pejam celik tamat setahun dia bersekolah di PASTI. Dah boleh membaca, dah mengenal dan pandai bersosial. Alhamdulillah

Bak kata papa "nyawa mama ni ha" 

Iye dia nyawa mama. Mama lupakan waktu pantang yang betul 6 tahun dulu Ahmad Akram. Demi kamu seorang anak. Setiap hari 2 kali sehari ke NICU Hospital Putrajaya mama hadir tanpa jemu untuk jumpa kamu. Untuk usap, pegang, bagi semangat, bagi susu.

Kejap je masa berlalu. Tahun depan dah nak masuk tahun 1. Hari Jumaat ini nak disunatkan :)

Day by day, ada kerisauan di hati kecil Kak Jaz tentang kondisi hidungnya. Kids love to ask around. Cuma kami tak tau adakah dia mampu tahan emosinya bila orang tanya pasal hidungnya.

Seawal seminggu dia dalam NICU Hospital Putrajaya 6 tahun dulu, kami perasan hidungnya luka. Ia akibat CPAP yang digunakan untuk memastikan saluran pernafasannya terbuka. Malangnya kerana selalu dibetulkan, kulit dan isi di depan hidungnya tercabut.




Ketika dia berumur 4 tahun, kami hantar dia ke PASTI untuk berkawan-kawan. Seminggu bersekolah tiba-tiba dia demam dan terus tidak mahu ke sekolah. Kami bertanya sebabnya tapi dia refuse untuk jawab.

Akhirnya persoalan kami terjawab bila dia bercerita pada bapa saudaranya ada kawan yang tanya pasal hidungnya. Dia sangat sensitif! Dan air mata mama bergenang setiap kali ingatkan peristiwa-peristiwa ini.

Kadang-kadang bila dia berdiri di depan cermin, dia akan datang pada kami dan bertanya kenapa hidungnya begitu begini. It hurts me badly, dan dia lebih-lebih lagi.:(

Mengikut doktor pakar di Hospital Kuala Lumpur, sebarang pembedahan membetulkan kembali hidungnya hanya boleh dilakukan bila dia mencecah usia 17-18 tahun. Still a long journey to go abang.

Kak Jaz sangat harapkan dia tabah. Kak Jaz sangat harapkan dia kuat. Kak Jaz sangat harapkan dia mengerti.

Jika kanak-kanak yang bertanya itu ini, kami memang boleh faham. Budak-budak kan. Naluri ingin tahu mereka memang tinggi.

Tapi jika yang dewasa bertanya tanpa adab, mempermainkan kekurangan fizikalnya memang tiada maaf baginya. Mungkin anda tertanya-tanya ada atau tidak manusia begini?

Ye memang ada. Dan jika anda berada di tempat kami, apa yang anda buat? Kekurangan ini bukan pintanya. Ia terjadi kerana kecuaian mereka di sana suatu ketika dulu. Walaupun mereka menafikannya, walaupun mereka tidak mengakuinya dan berlepas tangan daripada segalanya.

Moga bila tiba masa untuk membetulkan semua ini, kami sudah sangat mampu segala-galanya. InsyaAllah. Sebab itu sekarang Kak Jaz bersungguh-sungguh berbisnes. Kerana peluangnya lebih cerah dan terjamin.

Dan jika ada yang menyakiti anak kecil kami sedangkan anda lebih berakal, anda sebenarnya hanya mencari masalah. Noktah



Bagaimana Surirumah Tangga Urus Masa Bisnes dan Urusan Rumahtangga Tanpa Abaikan Salah Satu?

Assalamualaikum..

Selamat pagi :)

Bila kita jadi surirumah ni, kerja-kerja kat rumah takkan pernah habis bermula daripada celik mata sampai kita tidur. Bila berbisnes daripada rumah, kerja jadi berganda. Tapi insyaAllah tak susah.

Bagaimana urus masa bisnes dengan urusan rumahtangga?

WAHM ni kadangnya nampak mudah je kan? Betul dah tu, tapi xdela mudah sangat pun. Hehe

Ada beza surirumah sepenuh masa dgn surirumah yang bekerja di rumah

Rutin Kak Jaz tak strict sgt pun. Biasanya pagi² lepas Subuh mengaji satu dua muka surat.

Lepas tu belek telefon kejap. Balas whatsapp. Baca perkembangan bisnes.

Sebelum pukul 8 kena make sure Ahmad Akram dah siap untuk ke sekolah. Kejut bangun tidur, siapkan pakaian sekolah dia, buat simple breakfast - wajib Mealshakes setiap pagi.


suplemen untuk anak
Mealshakes untuk permulaan hari anak


Dah setel bahagian dia, boleh mula update status atau update blog. Sebelum yang lain bangun sempat schedule post dulu.

Pukul 11 camtu mula masuk dapur sambil urus kain² yang nak dibasuh. Masak² sambil tunggu si hero balik sekolah, terus lunch.

Lepas Zohor dah relax². Masa ni dah on laptop dan buat kerja². Anak² dah kenyang so masing² buat hal sendiri.

Petang bawa ke awal malam biasanya spend masa dengan keluarga dah. Kadang HP pun xde depan mata dah masa ni.




Pukul 9 camtu spend masa untuk layan downline atau join kelas² on9. Godek² buku, on9 notes. Tengah malam sket bila anak-anak dah tidur, boleh on laptop dan update blog lagi.

Yang paling penting, whatsapp customer insyaAllah dijawab sokmo. Paling lambat pun mungkin sejam gitu.

Kak Jaz seronok kerja dari rumah camni. Anak² depan mata, bisnes jalan cam biasa. Kalau ada yang minta COD,untuk kawasan sekitar Kota Bharu Kak Jaz akan hantar. Tetapi most of the time Kak Jaz buat belian online dan HQ yang akan uruskan penghantaran suplemen pada customer.

Mudah kan?

Urus masa sesuai dgn keadaan kita. Insyaallah urusan pun mudah je. Kita dahulukan mana yang paling penting dulu dan follow list plan yang dah dibuat.

Mana² fulltime housewife yang nak jana income, meh berbisnes sama ngan Kak Jaz. Yang penting ada smart phone, ada line internet dan ada kemahuan dan disiplin yang tinggi.

Kita jalan sama-sama, kita pecut sama-sama, kita gapai impian sama². Jom!



Monday, 5 December 2016

Persediaan Sebelum Travel Supaya Tak Susah Hati Jika Demam dan Selsema

Bila travel ke mana², the very at least yang Kak Jaz bawa pastinya 3 botol suplemen ini.


vitamin c shaklee


Alfalfa + Vitamin C ni penting saaaaangat untuk Kak Jaz yang ada RESDUNG ni. Kadang² dok dalam kereta lama² pun boleh rasa tersumbat hidung tu.

Alahan utama habuk dan debu. Dalam kereta bila on aircond lama² tu jadi agak tak selesa. So these both supplements really help.

If rasa nak demam atau selsema pun boleh terus telan Vitamin C ni sebijik dua. Tengah syok travel tetiba selsema nanti spoil je mood tu

Alfalfa + Omega Guard wajib untuk Kak Jaz yang masih dalam proses kecikkan badan ni. Omega Guard untuk bakar lemak. Sebab for sure bila travel mesti makan macam-macam. Alfalfa Complex pula untuk detoks secara keseluruhan.

Takmau la pegi mana² takleh nak enjoy sebab sembelit ke apa ke kan? So prepare awal².

Kang tetiba SAKIT KEPALA boleh ambil Omega Guard jugak. Prepare untuk segala kemungkinan.

Sejak Aesha kena multiple urticaria ari tu, Omega Guard ni memang wajib la bagi dia makan. Untuk tingkatkan pertahanan badannya dan of course untuk minda dia.

Patutlah keleteh bijak je kan? 

Selain suplemen yang dimakan, Herbal Blend wajib ada. Tak boleh tidak mesti ada.

Kang anak kena gigit nyamuk la, gatal la. Terus je sapu Herbal Blend ni. A very good mosquitto repellent juga tau.




Korang prepare apa bila nak travel? Kalau nak juga ada perisai cam Kak Jaz sediakan untuk family Kak Jaz ni, boleh whatsapp aje. InsyaAllah I'll consult you accordingly 


011-1611 1619
Jazilah Ilyas
Shaklee Business Leader

Anda Juga Mungkin Meminati..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...