Kepercayaan dan Amalan Salah Tentang Pemakanan Semasa Pantang

Orang Melayu kita ni banyak pantang larang yang diturunkan daripada nenek moyang kita. Sebenarnya ada pro dan kontra segala pantang larang ni. Nak nafikan seratus pearatus pun tak boleh kerana ia adalah daripada pemerhatian dan pengalaman orang dulu-dulu.

Amalan Salah & Fakta Sebenar

{X} Tak boleh makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang 'sejuk' seperti kangkung, kekacang, bayam, labu, sawi dan lain-lain.
Sebenarnya sayur-sayuran dan buah-buahan memberi sumber vitamin dan mineral dan dapat mengelakkan sembelit serta mempercepatkan proses penyembuhan luka.

{X} Banyak minum air boleh menyebabkan perut jadi buncit.
Sebenarnya minum air yang cukup boleh mengelakkan sembelit dan membantu pengeluaran susu ibu.

{X} Makanan laut boleh menyebabkan gatal dan berbisa, contohnya udang dan kerang.
Sebenarnya jika tidak ada alergi/alahan, ia boleh dimakan untuk mendapatkan sumber protein.

{X} Memakan telur boleh menyebabkan luka bernanah.
Sebenarnya nanah disebabkan oleh jangkitan kuman. Pengambilan telur adalah sumber protein dan baik untuk pemulihan luka dalaman.

{X} Makan mee/laksa boleh menyebabkan sakit urat.
Sebenarnya makanan tersebut boleh menggantikan sumber karbohidrat, contohnya nasi. 

Stress la kita ni kan?

 
Leceh kan? Haa..daripada dok bertegang leher ngan mak-mak kita kat rumah tu, baik kita cuba pemakanan vitamin dalam pantang daripada Shaklee.

  • Zinc Complex ; bertindak seperti ikan haruan yang mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran, memperbaiki alergi dan bintik di kulit.
  • ESP ; membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imunisasi badan, membekalkan sumber protein yang amat diperlukan untuk menghasilkan susu
  • Vitalea ; mengandungi zat besi yang amat penting bagi ibu yang kehilangan banyak darah semasa proses kelahiran.
  • B Complex ; bertindak sebagai penenang, elak kemurungan (meroyan) dan menstabilkan hormon selepas melahirkan bayi.
  • Vitamin C ; penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka dan memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.
  • Alfafa ; mempercepatkan proses pengecutan rahim dan juga merupakan pencetus susu (milk booster)
  • Ostematrix ; membekalkan kalsium yang amat diperlukan ibu semasa pantang dan meyusu kerana kalsium yang ada akan diserap oleh bayi dan juga membantu mengecutkan otot dan saraf.
Berminat untuk berpantang dengan Set Pantang Shaklee? Boleh hubungi saya dengan meninggalkan contact number atau untuk lebih cepat boleh hubungi/sms/whatsapp saya di 011-1611 1619 (jazilah) 



Share this:

, , ,

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment