Tips Redakan Demam Anak

Kita ni kan bila anak demam, risaunya lain macam. Mula la episod tak lena tidur. Kejap² bangun check suhu anak. Risau takut terlampau panas.

Kalau anak demam elakkan terus bagi ubat, kecuali demam yang sangat panas. Jika demam ringan, monitor keadaan anak dan cuba sejukkan badan anak.

Masa demam tu, antibodi badan anak tengah melawan virus tersebut. Biarkan antibodi mereka bekerja.

Tapi jika high fever, kena terus bagi ubat. Kita risau anak kena fit pula nanti.




Tips yang paling penting semasa anak demam ialah jerlumkan badan anak. Lap seluruh badannya terutama di celah² pelipat. Ini bertujuan untuk mengurangkan haba panas tersebut.

Jika terlalu panas, kena mandikan anak. Teringat dulu masa Kak Jaz warded, Akram pula demam panas. Di ED tu doktor terus suruh tokmanya mandikan Akram.

Sekarang kalau anak² demam, Kak Jaz mandikan mereka dengan air Basic H. Hanya 2 3 titik sahaja dan dicampur dalam sebaldi air.

Sentiasa basahkan kepala anak. Jangan biarkan anak kepanasan.

Pastikan anak sentiasa minum air. Kita tak nak cecair dalam badan anak berkurangan. Beri air kosong atau Performance Drink. Ia adalah air tenaga yang tidak bergas. Jangan bagi air bergas pada anak.


performance drink shaklee


Pakaikan baju yang nipis. Kebiasaannya anak akan kesejukan dan meminta selimut yang lebih tebal tapi kena elakkan. Jika terlalu sejuk selimutkan anak dengan selimut yang nipis.

Kak Jaz juga amalkan penggunaan Herbal Blend jika anak demam. Lumurkan badan anak dengan HB. Ia bagus kerana tidak berminyak dan melekit serta boleh menjadi ejen penyejuk badan.


herbal blend shaklee
Herbal Blend Shaklee RM27.50


Selain itu, kita boleh gunakan bawang merah. Belah dua atau tiga bawang merah dan letakkan di sekitar anak.

Baunya memang cukup kuat. Kena sabar. Fungsi bawang merah ini adalah untuk menarik virus dan bakteria di kawasan sekitar.

Selain home remedies ini semua, Kak Jaz sangat galakkan kita bagi vitamin dan suplemen pada anak² untuk meningkatkan immune badan mereka.

Jika sesekali sahaja mereka demam, itu memang normal. Tapi jika terlalu kerap, antara sebabnya adalah imuniti badan yang rendah.


nutriferon


Jika mama berminat untuk mendapatkan suplemen dan vitamin untuk anak-anak kecil, boleh whatsapp Kak Jaz untuk details ya



Share this:

, , , ,

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment